chudai videos
sex filme
https://kittytube.club
Categories
PTD Malaysia

Proses Pengambilan PTD Malaysia

Kali ini pihak kami ingin berkongsi sedikit tentang proses pengambilan PTD yang mana sebahagian dari kita masih kabur tentang aliran proses pengambilan pegawai yang akan berkhidmat di bawah jawatan ini.

Sebagai satu kerjaya pilihan, anda perlu tahu tentang proses pengambilan ini agar memudahkan anda membuat persediaan rapi nanti.

Bagi memasuki perkhidmatan PTD, seseorang calon itu perlu terlebih dahulu mendaftar dengan pihak Suruhanraya Perkhidmatan Awam sama ada melalui Borang SPA 8 ataupun secara online di laman http://www.spa.gov.my.

Jika anda layak dan menepati syarat pengambilan PTD, maka anda akan di panggil nanti untuk menduduki perperiksaan nanti.

Proses Pengambilan PTD Malaysia

PROSES PENGAMBILAN PTD MALAYSIA

Isi Kandungan

Secara umumnya, semua calon akan melalui tiga tapisan sebelum mereka dilantik sebagai pegawai PTD.

i) Peperiksaan Exam PTD

Hanya mereka yang mempunyai kelayakan minimum sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda dengan kepujian yang diiktiraf sama ada daripada universiti tempatan mahupun luar negara, akan dipanggil untuk mengambil peperiksaan khas bagi memasuki perkhidmatan PTD ini.

Soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan tersebut meliputi pelbagai bidang pengetahuan, berbentuk objektif dan subjektif serta terbahagi kepada lima bahagian seperti berikut:

  • Seksyen A – Pengetahuan am mengenai Malaysia dan alam sekeliling.
  • Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah.
  • Seksyen C – Pengertian dan kefahaman terhadap esei-esei.
  • Seksyen D – Menulis esei Bahasa Melayu.
  • Seksyen E – Menulis esei Bahasa Inggeris.

UPDATE PEPERIKSAAN ONLINE PTD

Calon layak menduduki Peperiksaan PTD yang akan diadakan secara online hanya perlu menjawab tiga Seksyen utama iaitu:

Atas merupakan format terkini Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik. Lihat juga contoh soalan PTD.

ii) PTD Assessment Centre (PAC)

Hanya mereka yang berjaya dalam peperiksaan memasuki PTD sahaja akan dipanggil untuk ke tapisan yang seterusnya iaitu PTD Assessment Centre (PAC). PAC merupakan mekanisme bagi membantu pihak JPA membuat penilaian terhadap kesesuaian dan kelayakan calon-calon PTD sebelum diperakukan kepada SPA untuk tujuan temu duga dan lantikan ke perkhidmatan awam. Pelaksanaan PAC ini bermula sejak tahun 1999 dengan melibatkan kesemua INTAN kampus wilayah termasuk INTAN Sabah dan INTAN Sarawak.

Program penilaian ini akan dilaksanakan selama tiga hari. Aspek-aspek kompetensi yang akan diuji adalah seperti berikut:

Proses lantikan ptd official from intan
Proses lantikan ptd official from intan

 iii) Temu duga

Tapisan terakhir yang perlu ditempuhi oleh calon-calon sebelum mereka layak diterima sebagai PTD adalah temuduga yang dijalankan oleh pihak SPA.

Penilaian calon semasa PAC akan diuruskan oleh Urus setia PAC dengan menyedia dan menyelenggara satu pangkalan data markah. Nama-nama calon akan disusun mengikut keutamaan atau ranking dan kemudiannya akan dibentang serta diserahkan kepada SPA.

Hanya mereka yang mendapat penilaian yang tinggi sahaja dan benar-benar berkeupayaan akan dipanggil untuk mengikuti temuduga bagi memasuki ke perkhidmatan PTD.

PROSES PENGAMBILAN PTD – APA YANG ANDA PERLU TAHU!!!

Di atas merupakan serba sedikit yang dapat pihak kami kongsikan mengenai proses pengambilan Pegawai Tadbir Diplomatik. Kami berharap anda mendapat sedikit maklumat berguna melalui artikel ini.

Jika anda mempunyai pendapat dan informasi terkini yang ingin dikongsikan sila berbuat demikian di ruang komen di bawah.

RUJUKAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD

Pihak kami juga akan menghebahkan jualan Panduan Khas Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik tidak lama lagi. Versi update bakal dikeluarkan sebelum peperiksaan PTD berlangsung.

Untuk mendapatkan panduan tersebut dan menjadi yang pertama mengetahui bila jualan di buka sila daftar dan langgan percuma sebagai pembaca laman PTD Malaysia terlebih dahulu.

Klik butang pendaftaran di bawah, masukan email dan tunggu makluman dari pihak kami nanti.

indexpornsocket.cc xxxvideos playful teen minx in fishnets dildo ass and c. image source xnnx bigtits milf tittyfucking until climax pov.

Perhatian Calon PTD! Sila Join Telegram Rasmi PTD Dengan Segera