chudai videos
sex filme
https://kittytube.club

Apakah Tugas dan Peranan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD)?

0 18,407

Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) antara kerjaya di sektor perkhidmatan awam yang diminati oleh lulusan universiti dan para graduan baru.

Sekiranya pelajar berminat menceburi kerjaya ini, mereka perlulah mempunyai kelayakan akademik yang baik, dinamik, bercita-cita tinggi serta bersedia menghadapi cabaran masa hadapan negara.

Jawatan ini digolongkan di bawah kumpulan perkhidmatan pengurusan dan profesional dan diletakkan di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Jawatan ini agak unik berbanding jawatan lain di sektor awam kerana calon-calon perlu melalui beberapa tahap penilaian sebelum dilantik ke jawatan ini secara tetap. Calon-calon yang  memohon serta layak akan dipanggil untuk menduduki peperiksaan bertulis memasuki peperiksaan perkhidmatan pegawai tadbir dan diplomatik. Selepas itu, mereka akan dipanggil untuk sesi temuduga.

Mohon – Menduduki Peperiksaan Bertulis – Temuduga – Berjaya

Peringkat seterusnya ialah apabila berjaya melalui proses temuduga calon akan dilantik ke jawatan itu secara sementara. Di peringkat ini, calon perlu mengikuti latihan di Institut Tadbiran Awam Negara. Selepas menamatkan pengajian, bakal PTD akan dianugerahkan Diploma Peng­urusan Awam. Selepas mendapatkan diploma tersebut, barulah calon dilantik secara tetap sebagai PTD.

Jadi, apa sebenarnya tugas-tugas PTD? Umumnya, tugas PTD adalah seperti berikut.

TUGAS-TUGAS UMUM PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK

Isi Kandungan

Secara umumnya, di antara tugas-tugas yang perlu dilaksanakan oleh seorang PTD termasuklah;

merancang, penggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah, daerah, tempatan, tanah, perancangan dan pentadbiran sosial.

Selain itu, mereka terlibat dengan tugas-tugas lebih mencabar meliputi hubungan antarabangsa dan hal ehwal negara, keselamatan, pertahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Apa yang paling menarik, seorang PTD juga diberi peluang untuk berkhidmat sebagai pegawai-pegawai di kedutaan dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di luar negara. PTD menawarkan gaji yang lebih baik berbanding jawatan pegawai tadbir lain selain menikmati elaun-elaun serta insentif-insentif lain.

PAKEJ RUJUKAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK

Pihak kami merasakan sesiapa sahaja perlu kepada panduan dan rujukan peperiksaan ini. Sekiranya, jawatan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 merupakan kerjaya pilihan anda.

Bagi kami, tiada lagi panduan seumpamanya yang dihasilkan untuk membantu calon menjawab dengan baik semasa di dalam peperiksaan. Untuk peperiksaan lepas, rujukan ini merupakan pilihan utama.

Lengkap dengan contoh soalan PTD, nota ringkas dan huraian ringkas setiap seksyen peperiksaan yang pastinya bakal membantu persediaan peperiksaan anda.

TEMPAH SEKARANG

Pembelian untuk mendapatkan pakej rujukan ini boleh dilakukan nanti. Sekiranya anda mahukan maklumat lebih lanjut mengenai panduan dan rujukan ini pastikan anda langgan sebagai pembaca laman PTD Malaysia menggunakan borang langganan di atas.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

indexpornsocket.cc xxxvideos playful teen minx in fishnets dildo ass and c. image source xnnx bigtits milf tittyfucking until climax pov.

Perhatian Calon PTD! Sila Join Telegram Rasmi PTD Dengan Segera 

mega888